Connect with us

Кулінарія

5 смачних весняних салатів

Юлія Шаталько

Опубліковано

а саме

Весна – найкращий час, щоб зробити свій раціон максимально здоровим та корисним, адже усі ринки та у супермаркети переповнені свіжою зеленю та іншими весняними продуктами.

«Лучанка» пропонує вам приготувати нескладні та надзвичайно смачні весняні салати на будь-який смак.

САЛАТ «ПЕРША ЗЕЛЕНЬ»

Склад:

  • 100 грамів бринзи або фети;
  • баночка зелених оливок без кісточок;
  • 2 огірки;
  • жменька салату;
  • свіжий базилік;
  • 1 лимон;
  • степір’я зеленої цибулі;
  • 2 столові ложки оливкової або соняшникової олії;
  • чорний мелений перець.

Спосіб приготування:

Листя салату порвати на великі шматки. Сир та огірки порізати кубиками. Зелень мілко накришити. Додати оливки, попередньо зливши маринад. Лимон обдати окропом і розділити на 2 частини, одну з яких нарізати маленькими шматочками, а з іншої вичавити сік. Тепер слід перемішати лимонний сік, оливкову олію та чорний перець. Далі усі інгредієнти слід змішати і заправити щойно виготовленим соусом.

САЛАТ «ЦЕЗАР» З АВОКАДО

У цій варіації смак салату підсилює авокадо.

Склад:

  • 1 шт. курячого філе;
  • 1 пучок салату;
  • 4 курячих яйця;
  • пшеничні грінки;
  • 1 авокадо;
  • 1 часник;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 1 яєчний жовток;
  • 3 чайні ложки винного білого оцту;
  • Пів чайної ложки піжонської гірчиці;
  • 80 мілілітрів оливкової олії;
  • 80 грамів пармезану.

Спосіб приготування:

Посмажити куряче філе, нарізати на шматочки. Салат порвати руками. Почистити авокадо, нарізати його шматочками. Яйця відварити, порізати. Для приготування соусу часник слід пропустити через прес, змішати з лимонним соком, оцтом, гірчицею, жовтком і 40 грамами пармезану. Усі інгредієнти подрібнити у блендері, поступово вливаючи у суміш оливкову олію. Посолити, поперчити за смаком. Полити салат соусом, посипати сиром, що залишився, додати пшеничні грінки.

САЛАТ З СИРОМ ТА ПОМІДОРАМИ

Склад:

  • 2 великих помідори або 5 помідорів черрі;
  • великий пучок салату;
  • 70 грамів твердого сиру;
  • оливкова олія;
  • бальзамічний оцет.

Спосіб приготування:

Нарвати великими шматками листя салату та покласти у салатницю. Помідори нарізати дольками. Салат заправити оливковою олією та бальзамічним оцтом, посипати натертим сиром.

САЛАТ З ЧЕРРІ, МОЦАРЕЛОЮ ТА РУКОЛОЮ

Склад:

  • 15 помідорів черрі;
  • пів червоної цибулини;
  • 1 жменя свіжого базиліку;
  • 1 пучок уколи;
  • 100 грамів моцарели;
  • 3 столові ложки оливкової олії;
  • бальзамічний оцет;
  • перець, сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Наріжте помідори черрі шматочками, а цибулю – тонкими кільцями, додайте половину базиліку. Полийте усе це 2 столовими ложками оливкової олії, посоліть та поперчіть за смаком. У салатницю викладаємо руколу та поливаємо рештою оливкової олії та бальзамічним оцтом. Зверху покладіть суміш з помідорів, сир та базилік, який залишився. Ще раз покропіть все бальзамічним оцтом.

САЛАТ З ПРОШУТТО, РЕДИСКОЮ ТА ПЕРЕПЕЛИНИМИ ЯЙЦЯМИ

Склад:

  • 6 перепелиних яєць;
  • 50 грамів руколи;
  • 100 грамів тонко нарізаного прошутто (можна замінити іншою в’яленою шинкою);
  • 50 грамів салату;
  • 1 авокадо;
  • 10 редисок;
  • 2-3 сиепір’я зеленої цибулі;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • лимонний сік.

Спосіб приготування:

Зварити перепелині  протягом довести до кипіння, зменшити вогонь та варити протягом 3-4 хвилин. Потім покласти в холодну воду, почистити та порізати навпіл. Розігріти духовку до 180 градусів, викласти на деко пергаментний папір, покласти на неї прошутто і поставити деко в духовку. Підсушити шинку в духовці протягом 5 хвилин з кожного боку. Почистити авокадо і порізати на маленькі кубики. Редиску порізати на кружальця, зелену цибуля дрібно порізати. Тепер слід викласти салатне листя в миску, на нього покласти яйця, шинку, авокадо, цибулю і редиску, усе змішати. Насамкінець у 2 столові ложки оливкової олії вцідити лимонний сік, змішати та заправити сумішшю салат.

Смачного!

Здоров’я

Тим, хто наважився на безглютенову дієту

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Продовжити читати

Інтерв’ю

Любов до смаколиків безсмертна – Наталка Філонова

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Лучанка Наталка Філонова захоплюється різноманітними гендмейдами, що видно навіть у кулінарії. Вона добре розуміється в солодощах і охоче готує сама. Спеціально для журналу Лучанка дівчина поділилася декількома своїми рецептами і дотепно розповіла, чим насправді для неї є таке солодке хобі.

Моя цікавість росте корінням ще зі старших класів школи. Вперше ідея приготувати тортик мені зненацька прийшла в голову (я навіть пам’ятаю, що це була субота!), коли батьків не було вдома і мені захотілося їх здивувати, порадувати якимось солодким сюрпризом. Серед маминих зошитів з рецептами я знайшла один найбільш підхожий і почала творити. Після цього сімейні «закріпили» за мною функцію приготування тортів.

Пригадуєш свій перший виріб?

Авжеж, це був великий торт у формі серця в рожево-білих тонах.

Була солодка страва, ставлення до якої з часом змінилося?

Я завжди любила смаколики і, мабуть, ця любов безсмертна.

Як часто ти готуєш солодкі смаколики?

Останнім часом хоча б раз в тиждень щось таке готую.

Що ти відчуваєш, коли готуєш? З чим могла б порівняти таке заняття?

Ох, це як відчуття закоханості: метелики в животі, ейфорія і своєрідне очікування якогось дива. Перед початком завжди таке приємне хвилювання, а потім я повністю занурююся у процес і просто отримую задоволення і купу радісних емоцій. Мабуть, у кожного має бути метод релаксації, у мене одним з таких є саме випічка. В приготовані мною смаколики я вкладаю добрячий кавалок серця.

Це все дуже подібне до тих відчуттів, коли малюєш і на папері лишаєш все те прекрасне, що є у тебе в душі, чи коли пишеш вірші.

На твою думку, у сім’ї хто має головувати на кухні?

Враховуючи, свої доволі консервативні погляди на статус жінки і чоловіка в сім’ї, я б, звичайно, відповіла, що ліпше головувати на кухні саме жінці (я це бачила як у своїх бабусь, тіток, так і у батьківській сім’ї). Однак, якщо чоловік дійсно має хист і бажання до готування – то чому б і ні.

Маєш авторитетів у кондитерській справі чи надаєш перевагу власним експериментам?

Еге ж. Це Алекс і Мілана – сімейна пара, котрі мають свою невеличку кондитерську Alex&Milana. В першу чергу я захоплююсь ними, як особистостями. Це непересічні люди, але окрім цього вони ще й талановиті кондитери, роботи яких стимулюють і надихають мене.

Капкейки

Розповідь про метод і рецепт капкейків хотіла б розпочати з їх історії. Кекси, які дуже подібні до капкейків з’явилися ще за часів Римської імперії, капкейки, в свою чергу, набули популярності в Англії серед простих селян, котрі готували їх у невеличках формах, для того щоб брати з собою на роботу у поле. Ви, мабуть, чули, що часто говорять, ніби капкейки мають американське походження. Це тому що відбулося фактичне поєднання капкейків і кексів і сталося це у США. Вперше терімн «cupcake» зустрічається в книзі рецептів Елізи Леслі в 1828 році. Однак в сучасному світі, мабуть, найбільш суттєва різниця між капкейками і кексами полягає в тому, що другі, зазвичай, не прикрашаються.

Рецепт капкейків доволі простий і розрахований орієнтовно на 12-14 капкейків. Якщо ви захочете зробити більшу кількість, то відповідно збільшуйте порцію індігрієнтів. І так, тісто: нам знадобиться орієнтовно 400 г цукру, 4 яйця, 240 г масла (важливо, щоб масло було хорошої якості) і все це збити міксером до однорідної маси. В готову масу я додаю аромат для тістечок сметанковий (використовую «Delecta. Aromat do ciast Śmietankowy» польського виробника, оскільки це один з найліпших, котрий я пробувала), він надає не лише приємний і апетитний запах, а й цікавий сметанковий присмак. Ви, звичайно, замість даного аромату можете використати, наприклад, ванільний, ромовий, мигдалевий чи якийсь інший.

В окрему посудину насипаємо 400 г муки, додаємо туди 5 ч.л. розпушувача і змішуємо, після чого додаємо до попередньо описаної маси. Вливаємо 1 стакан молока (це близько 200 мл.) і збиваємо усе міксером до однорідної маси. Можете використовувати молоко будь-якого виробника, але я б вам порадила домашнє. Якщо ви бажаєте шоколадні кекси, тоді додаємо какао (3-6 ст.л. какао, в залежності від вашого смаку) і знову-таки збиваємо.

У формочки для випікання (не забудьте вставити в них також паперові форми)розлийте тітсо ( я, зазвичай, заповнюю 70-80% об’єму, оскільки капкейк ростиме) і випікайте до готовності. Тільки після того, як тісто охолоне можна прикрашати капкейки кремом, який потрібно підготувати заздалегідь.

Отже, перейдемо до приготування крему. Їх є неймовірно велика різноманітність, однак мені найбільше імпонує сметанковий крем із білим шоколадом (саме цей крем досить надійно тримається на капкейках і довгий час не втрачає своєї форми).  400 г. сметани (найжирнішої) доводимо до кипіння (але не кип’ятимо!), після цього додаємо білий шоколад (200 г) (однак, не забувайте під час процесу невпинно перемішувати) і чекаємо доки все це перетвориться в суцільну масу. Після вихолодання залишаємо у холодильнику на кілька годин. Я, зазвичай, залишаю на ніч.

Потім у готову суміш додаємо сухе молоко (орієнтовно 5 ст. л.) і взбиваємо до однорідної маси. Ви також можете добавити якийсь аромат, а якщо хочете крем не білого кольору – додайте фарбник і все ретельно змішайте. Нажаль, без загущувача важко обійтися, тому додавайте по-трішки, паралельно взбиваючи міксером, доки крем не отримає достатньої густоти.

Ну от і все, залишилося лише включити власну фантазію і прикрасити капкейки!

Тортик і печиво

Для торта і печива я використовую одне і те ж медове тісто.

Отже, нам знадобиться 250 г. цукру, 3 яйця, трішечки солі, які ретельно перемішуємо в суцільну масу. В окрему посудину беремо 150 г. масла і ставимо на плиту на середній вогонь, постійно перемішуючи. Коли доведемо масло до кипіння (але важливо не кип’ятити!) додаємо 1,5 ч.л. соди і добре перемішуємо. Після вистигання додаємо до попередньо приготовленої нами маси, в яку також висипаємо 550 г. пшеничної муки, з яких додаємо лише 350 і все ретельно перемішуємо. Після цього по-трохи додаємо інші 200 г.

Коли добре вимісите тісто, запаковуйте його у харчову плівку і лишайте на кілька годин у холодильнику. Як розкачувати тісто? Якщо ви будете готувати тортик, то обов’язково виріжте такий кусень пергаментного паперу, який відповідає протвіню, на котрому плануєте випікати. Розділіть тісто на кілька частин і розкачуйте на пергаментому папері (ніжніша сторона має бути дотична до тіста), вирізаючи необхідні вам форми коржів (які потім потрібно легко попроколювати вилкою), які разом із папером залишите на протвіні.

Щодо печива: розкачувати його на пергаменті не обов’язково, важливо лише випікати на про твіні, заздалегідь покритого даним папером і легко змазаного олійкою. Випікайте до готовності.

Крем можете використовувати таких, як для капкейків або наступний: взбиваємо 300 г. сметани (найжирнішої), додаємо 300 г. сиру Філадельфія і 150-200 г. цукрової пудри (в залежності наскільки солодким ви любите крем). Можете додати сюди улюблений сметанковий аромат.

До речі, одна з ліпших насадок на кондитерський шприц для декорування капкейків є закрита зірка з прокрутом, але, звичайно, можете експериментувати.

Продовжити читати

Кулінарія

Цей рецепт вразив тих, хто обожнює бургери

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Українська кулінарка вірменського походження, переможниця відомого телепроекту “МастерШеф” на СТБ Асмік Гаспарян поділилася власним рецептом корисних бургерів.

За словами Асмік, ця страва є відмінною “обманкою” для дітей, які не люблять їсти овочі, але при цьому є шанувальниками фаст-фуду.

“Без паніки, я поганого не пораджу. Корисні бургери існують! Переконайтеся в цьому, приготувавши бурякові бургери з котлетами з цукіні та грибів і запеченими овочами. Страва також подається з цікавим солодким соусом”, – розповіла Асмік.

Інгредієнти:

  • запечений молодий буряк – 2 шт.
  • цукіні – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.
  • червона цибуля – 1 шт.
  • фенхель – 1 шт.
  • печериці – 5 шт.
  • листя салату
  • пшеничне борошно – 330 г
  • вівсяні пластівці – 70 г
  • лимон – 1 шт.
  • сухі дріжджі – 5 г
  • мед – 60 г
  • насіння соняшнику (очищені) – 100 г
  • рослинна олія – 150 мл
  • гірчиця – 60 г
  • вода – 100 мл
  • часник – 2 зубчики
  • сіль, перець, прованські трави й інші спеції – за смаком.

Покроковий рецепт приготування:

Приготуйте опару для тіста: з’єднайте дріжджі з водою і цукром, залиште на 15 хвилин.

Перебийте в пюре попередньо запечений буряк, додайте борошно, сіль, масло і воду, перемішайте і додайте опару. Замісіть тісто, залиште в теплому місці до збільшення об’єму вдвічі. Потім розділіть на 3 частини і сформуйте булочки.

Викладіть булочки на деко з пергаментом, залиште підходити на 30 хвилин. Потім поставте випікатися в духовку, розігріту до 180°С, на 25 хвилин.

Приготуйте котлети з цукіні: обсмажте на олії подрібнені білу цибулю і часник протягом 2 хвилин. Додайте терту моркву, тертий цукіні і нарізані кубиком печериці, обсмажте протягом 10 хвилин. Потім посоліть, зніміть з вогню дайте охолонути.

Подрібніть в кавомолці вівсяні пластівці з насінням соняшнику. З’єднайте масу з пшеничним борошном, додайте приготовані овочі. Посоліть, поперчіть і перемішайте. Зробіть кульки, потім за допомогою кулінарного кільця сформуйте з них котлети. Обсмажте їх на рослинній олії по 5 хвилин з кожного боку. Після цього – поставте в духовку, розігріту до 180˚С, на 15 хвилин.

Приготуйте овочі: натріть моркву на тертці для корейської моркви, наріжте слайсами червону цибулю, полийте овочі олією, посоліть, поперчіть і запікайте в духовці протягом 25 хвилин.

Заправка для овочів: обсмажте на олії насіння соняшнику і коріандру з додаванням червоного меленого перцю, перемішайте і прогрійте 1 хвилину. Заправте цією сумішшю запечені овочі, додайте сік лимона і знову перемішайте.

Наріжте фенхель видовженими шматочками, замаринуйте в суміші олії, лимонного соку, солі і прованських трав протягом 5 хвилин. Для солодкого соусу – з’єднайте гірчицю, мед і лимонний сік.

Сформуйте бургери: розріжте булочки по горизонталі. Змастіть розрізи соусом. На нижні половинки викладіть лист салату, запечені овочі, котлету і фенхель. Накрийте верхньою половинкою булочки.

Готовий бургер проткніть шпажкою, щоб скріпити булочки і начинку.

За матеріалами Obozrevatel

Продовжити читати
Advertisement

В тренді