Connect with us

Здоров’я

Алергія на глютен: що робити

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Найдавніша рослинна культура, яку людина почала вживати в їжу – це саме злаки, яких на сьогоднішній день відомо більше одинадцяти тисяч видів. У нашій країні з них отримують різні крупи, цукор, кілька видів борошна.

Такі злаки, як жито, пшениця, овес, ячмінь містять велику кількість корисних поживних речовин і незамінні в нашому раціоні:

  • Лізин допомагає підтримувати наш імунітет, загоює рани і регенерує тканини, бореться з вірусами.
  • Треонін забезпечує роботу шлунково-кишкового тракту, відповідає за ріст тканин.
  • Метіонін сприяє виробленню гемоглобіну і бере участь в обмінних процесах організму.

Наш організм не може самостійно виробляти ті амінокислоти, які містяться саме в цих злаках. Алергія на глютен означає, що організм людини не в змозі повністю розщепити і засвоїти їх.

На жаль, все частіше саме вони викликають харчову алергію як у дорослих, так і у дітей. За статистикою, випадки такої алергії проявляються один раз на кожні 133 людини, причому в дитячому віці ця хвороба виявляється частіше.

Під глютеном слід розуміти білкове з’єднання гліадину і глютеніну. Інша його назва, більш звична нам – клейковина. Білок, що міститься в злаках, складається з клейковини більш ніж на 80%.

Клейковина не має вираженого запаху або смаку, вона використовується як загущувач і стабілізатор в продуктах. Чим більший її вміст в борошні, тим вища її якість, тим смачніше випечений з неї хліб, тим більше він насичений корисними речовинами.

На упаковках продуктів клейковина позначається як модифікований крохмаль, який отримують саме з злаків шляхом їх переробки.

Якщо у вас діагностована алергія на глютен, вам доведеться постійно контролювати їжу, яку ви вживаєте, щоб виключити прийом злаків.

Намагайтеся максимально обмежити вживання продуктів, що містять харчові добавки під маркуванням Е. Вони не тільки не несуть поживної цінності, але і провокують алергію і підсилюють її прояв.

Особливо слід уникати наступних добавок:

  • Замінник цукру мальтит Е 965.
  • Харчовий барвник аннато Е 160b.
  • Стабілізатор вівсяна камедь Е 411.
  • Харчовий барвник колір цукровий Е150а.
  • Харчовий барвник колір карамельний Е 150d.
  • Підсилювач смаку мальтол Е 636.
  • Підсолоджувач ізомальт Е 953.

Що можна вживати в їжу

  • Будь-які кисломолочні продукти
  • Свіжі і запечені овочі, бобові культури, свіжі фрукти;
  • Курячі яйця;
  • Дієтичне біле м’ясо (нежирне, без додавання олії) – куряча грудка, кролятина, індичка;
  • Гречку, рис, пшоно і кукурудзу у вигляді гарнірів і каш;
  • Чай без цукру (його можна замінити якісним натуральним медом), рідкий кисіль;
  • Спеціальний безглютеновий хліб;
  • Рафінована олія, а також якісне вершкове масло в дуже невеликих кількостях.

За матеріалами evroua 

Здоров’я

Тим, хто наважився на безглютенову дієту

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Продовжити читати

Мода та Стиль

Зірка з “Усі жінки відьми” показала, як годує свою дитину

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Голлівудські акторки та моделі діляться світлинами, на яких годують грудьми дітей. Також такі фото прикрашають обкладинки глянцевих журналів.

Так пропагують життєву необхідність і користь для дитини. Своє селфі запостила Аліса Мілано, відома за роллю фібі у серіалі про чародійок.

До 7 серпня триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Його проводять з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Акцію започаткували 1990 року після Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення й підтримку грудного вигодовування.

Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

Позитиви маминого молока

  • завжди стерильно чисте, потрібної температури;
  • містить антитіла, підвищує імунітет;
  • змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба;
  • містить кальцій, що легко засвоюється;
  • зменшує ризик появи карієсу;
  • покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка;

Багато жінок набирають зайву вагу під час вагітності, і дуже переживають з приводу недостатнього зниження ваги після пологів. Грудне вигодовування потребує значної кількості енергії. Зайва вага матері починає зазвичай «танути» без жодних зусиль до дев’ятого – одинадцятого місяця життя дитини, якщо вона продовжує годувати його грудьми.

Для мам природний спосіб вигодовування не менш необхідний. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей та економією сімейного бюджету.

 

У Німеччині, за статистикою, середня тривалість грудного вигодовування – 6,9 місяця. До 9 місяців годують грудьми 21% жінок, до року – 9%, до 2-х років – менше від 1%.

У Швеції до грудного вигодовування ставляться позитивно або нейтрально. Тут вважають, що грудне вигодовування немовляти – це вибір матері. Годують грудьми переважно до 1 року.

В Австралії, згідно з офіційною статистикою, 83% дітей у віці 1 місяць отримують грудне молоко (перебувають винятково на грудному або на змішаному вигодовуванні); 30% дітей отримують грудне молоко до 1-го року; і 5% матерів годують дітей до 2-х років.

У Франції, Греції, Португалії та Італії грудне вигодовування мало розповсюджене. Частою причиною цього є маленька відпустка з догляду за дитиною (до 4 місяців), агресивні реклами сумішей та суспільна прийнятність штучного вигодовування.

Продовжити читати

Здоров’я

Як змінюється жіночий голос після пологів

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Вчені зібрали записи голосів піддослідних і виявили, що після народження дитини голос жінки стає нижче на півтора-два тони, пише Sciencedirect.

У жінок голос стає на три-чотири півтони нижче під час клімаксу, а протягом репродуктивного періоду злегка підвищується в період овуляції. Попередні дослідження навіть показали, що в цей час, коли зачаття найімовірніше, голос жінки подобається чоловікам більше.

Дослідники з університету Сассекса припустили, що гормональні зміни під час вагітності теж змінюють голос. З’ясувалося, що голос жінки стає трохи нижче після перших пологів і залишається низьким протягом першого року життя дитини, а потім повертається до норми.

Про те, що народження дитини впливає на голос, було відомо з розповідей матерів: так, співачка Адель стверджує, що тембр її голосу змінився після пологів у 2012 році, і тільки через п’ять років почав ставати таким же, як до вагітності.

Попередні роботи на цю тему обмежувалися виміром висоти голосу однієї і тієї ж жінки на різних стадіях вагітності. Або ж порівнювали вокальні характеристики різних груп жінок – вагітних і не вагітних; цього було недостатньо для того, щоб виявити невеликі індивідуальні коливання тембру; до того ж вимірювання в попередніх дослідженнях проводилися тільки до пологів.

Для нового дослідження вчені зібрали величезний архів – 600 аудіозаписів голосів сорока жінок, 20 з яких народжували хоча б один раз і 20 тих, хто не народжуваув жодного разу.

Для кожної учасниці дослідження зібрали архів інтерв’ю і записів співу, даних протягом п’яти років, під час і протягом п’яти років після вагітності. Потім зібрану базу даних проаналізували за допомогою програми для аналізу аудіозаписів Praat.

Вчені виявили, що відразу після пологів середній і найнижчий тон стає нижчим в середньому на 14 герц (1,3 півтони); крім того, найвища нота, яку може взяти жінка, стає нижче на 44 Гц (2,2 півтони); ці зміни зберігаються протягом приблизно 12 місяців, після чого голос повертається до показників до вагітності.

У контрольній групі, що складалася з жінок, які ніколи не мали дітей, таких коливань не виявилося.

Вчені не знають, яким є механізм зниження голосу після вагітності, проте припускають, що це явище пояснюється зміною концентрації в крові гормонів тестостерону, естрогену і прогестерону; цими ж флуктуаціями пояснюється зміна голосу протягом менструального циклу.

Можливо також, що зміни в роботі відділів мозку, що відповідають за моторні і сенсорні функції, побічно впливають на рухи гортані – і, відповідно, на голос.

Продовжити читати
Advertisement

В тренді