Здоров’я
Чому аромати викликають флешбеки

Опубліковано
2 роки тому назада саме

Учені з Університету Торонто з’ясували, чому деякі запахи викликають у людей спогади.
Інформація про час і простір зберігається у тій самій області мозку, де обробляються запахи. Саме вона допомагає людям запам’ятовувати запахи, що нагадують про певну дату чи подію.
“Коли ці елементи поєднуються, формується пам’ять “що-де-коли”. Іншими словами ми виявили, як ви можете пам’ятати запах яблучного пирога вашої бабусі, коли заходити на її кухню”, – каже головний автор дослідження Афіф Акрабаві.
Щоб зробити такі висновки, вчені провели експеримент на мишах, відключивши нервові з’єднання між тими ділянками їх мозку, які відповідають за пам’ять і обробку запаху.
Після цього гризуни перестали запам’ятовувати запах, навіть якщо вони вже чули його.
“Тепер ми розуміємо, які процеси в мозку регулюють пам’ять запахів.
Ці знання можна використовувати, як модель вивчення пам’яті людини та відсутності запам’ятовування запаху, що спостерігається під час нейродегенерації”, – пояснює Афіф Акрабаві.
Дослідники сподіваються, що отримані дані допоможуть у ранній діагностиці хвороби Альцгеймера, під час якої відчуття запаху, як правило, зникає ще перед тим, як починаються когнітивні відхилення.
За матеріалами Dailymail
Подивіться також

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.
Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.
Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.
Глютен або клейковина – запасний білок.
Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.
Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.
Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.
Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.
Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.
Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.
В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.
По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.
Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.
По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.
Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.
У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.
Мода та Стиль
Зірка з “Усі жінки відьми” показала, як годує свою дитину

Опубліковано
2 роки тому назада саме
03.08.2018
Голлівудські акторки та моделі діляться світлинами, на яких годують грудьми дітей. Також такі фото прикрашають обкладинки глянцевих журналів.
Так пропагують життєву необхідність і користь для дитини. Своє селфі запостила Аліса Мілано, відома за роллю фібі у серіалі про чародійок.
До 7 серпня триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Його проводять з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Акцію започаткували 1990 року після Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення й підтримку грудного вигодовування.
Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).
Позитиви маминого молока
- завжди стерильно чисте, потрібної температури;
- містить антитіла, підвищує імунітет;
- змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба;
- містить кальцій, що легко засвоюється;
- зменшує ризик появи карієсу;
- покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка;
Багато жінок набирають зайву вагу під час вагітності, і дуже переживають з приводу недостатнього зниження ваги після пологів. Грудне вигодовування потребує значної кількості енергії. Зайва вага матері починає зазвичай «танути» без жодних зусиль до дев’ятого – одинадцятого місяця життя дитини, якщо вона продовжує годувати його грудьми.
Для мам природний спосіб вигодовування не менш необхідний. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей та економією сімейного бюджету.
У Німеччині, за статистикою, середня тривалість грудного вигодовування – 6,9 місяця. До 9 місяців годують грудьми 21% жінок, до року – 9%, до 2-х років – менше від 1%.
У Швеції до грудного вигодовування ставляться позитивно або нейтрально. Тут вважають, що грудне вигодовування немовляти – це вибір матері. Годують грудьми переважно до 1 року.
В Австралії, згідно з офіційною статистикою, 83% дітей у віці 1 місяць отримують грудне молоко (перебувають винятково на грудному або на змішаному вигодовуванні); 30% дітей отримують грудне молоко до 1-го року; і 5% матерів годують дітей до 2-х років.
У Франції, Греції, Португалії та Італії грудне вигодовування мало розповсюджене. Частою причиною цього є маленька відпустка з догляду за дитиною (до 4 місяців), агресивні реклами сумішей та суспільна прийнятність штучного вигодовування.

Вчені зібрали записи голосів піддослідних і виявили, що після народження дитини голос жінки стає нижче на півтора-два тони, пише Sciencedirect.
У жінок голос стає на три-чотири півтони нижче під час клімаксу, а протягом репродуктивного періоду злегка підвищується в період овуляції. Попередні дослідження навіть показали, що в цей час, коли зачаття найімовірніше, голос жінки подобається чоловікам більше.
Дослідники з університету Сассекса припустили, що гормональні зміни під час вагітності теж змінюють голос. З’ясувалося, що голос жінки стає трохи нижче після перших пологів і залишається низьким протягом першого року життя дитини, а потім повертається до норми.
Про те, що народження дитини впливає на голос, було відомо з розповідей матерів: так, співачка Адель стверджує, що тембр її голосу змінився після пологів у 2012 році, і тільки через п’ять років почав ставати таким же, як до вагітності.
Попередні роботи на цю тему обмежувалися виміром висоти голосу однієї і тієї ж жінки на різних стадіях вагітності. Або ж порівнювали вокальні характеристики різних груп жінок – вагітних і не вагітних; цього було недостатньо для того, щоб виявити невеликі індивідуальні коливання тембру; до того ж вимірювання в попередніх дослідженнях проводилися тільки до пологів.
Для нового дослідження вчені зібрали величезний архів – 600 аудіозаписів голосів сорока жінок, 20 з яких народжували хоча б один раз і 20 тих, хто не народжуваув жодного разу.
Для кожної учасниці дослідження зібрали архів інтерв’ю і записів співу, даних протягом п’яти років, під час і протягом п’яти років після вагітності. Потім зібрану базу даних проаналізували за допомогою програми для аналізу аудіозаписів Praat.
Вчені виявили, що відразу після пологів середній і найнижчий тон стає нижчим в середньому на 14 герц (1,3 півтони); крім того, найвища нота, яку може взяти жінка, стає нижче на 44 Гц (2,2 півтони); ці зміни зберігаються протягом приблизно 12 місяців, після чого голос повертається до показників до вагітності.
У контрольній групі, що складалася з жінок, які ніколи не мали дітей, таких коливань не виявилося.
Вчені не знають, яким є механізм зниження голосу після вагітності, проте припускають, що це явище пояснюється зміною концентрації в крові гормонів тестостерону, естрогену і прогестерону; цими ж флуктуаціями пояснюється зміна голосу протягом менструального циклу.
Можливо також, що зміни в роботі відділів мозку, що відповідають за моторні і сенсорні функції, побічно впливають на рухи гортані – і, відповідно, на голос.
В тренді
- Інтерв’ю3 роки тому назад
Вмію заробляти, але трачу гроші з розумом, – Наталка Войтович
- Мода та Стиль3 роки тому назад
Назвали ТОП-10 волинських моделей
- Секс3 роки тому назад
355 колишніх, РАЦС та шантаж: у Луцьку – вистава 18+
- Інтерв’ю3 роки тому назад
Треба перестати хотіти подобатися усім, – актриса Ірина Грошева
- Інтерв’ю3 роки тому назад
Всесвіт такий чутливий до мене, – Ганна Луцюк
- Мода та Стиль3 роки тому назад
Кучері: нагорода чи покарання
- Інтерв’ю3 роки тому назад
Діти – наше майбутнє, а молодь – це наше теперішнє, – Юлія Ткачук
- Секс4 роки тому назад
Як розслабитися під час сексу