Connect with us

Здоров’я

Що шкодить нашій шкірі

Під час прийому їжі ми рідко замислюємося над тим, як те, що ми щойно пережували, вплине на наш організм. Ми не пов’язуємо свій раціон із зовнішнім виглядом, натомість купуємо дорогі креми для шкіри, використовуємо тонну тонального крему, аби приховати недоліки. Однак харчування напряму впливає на стан шкіри.

Юлія Шаталько

Опубліковано

а саме

Під час прийому їжі ми рідко замислюємося над тим, як те, що ми щойно пережували, вплине на наш організм. Ми не пов’язуємо свій раціон із зовнішнім виглядом, натомість купуємо дорогі креми для шкіри, використовуємо тонну тонального крему, аби приховати недоліки. Однак харчування напряму впливає на стан шкіри.

Тож варто знати як ми можемо самотужки псувати вигляд своєї шкіри, навіть не підозрюючи про це.

НАДМІРНЕ ВЖИВАННЯ СКЛАДНИХ ВУГЛЕВОДІВ

До прикладу дівчатам, які мають проблему з вуграми, слід пригадати коли вони востаннє їли цукерки або пили газовану воду. Насправді продукти, які містять велику кількість рафінованих вуглеводів, провокують закупорку порів. Сюди ж можна віднести і хліб, макарони, соки. Окрім того, продукти з великим вмістом цукру можуть руйнувати колаген та еластин, що своєю чергою означає зниження пружності шкіри.

Варто задуматися над вживанням їжі, багатої на прості вуглеводи, білки, а також потрібно їсти більше овочів та цільних зерен.

ЗАБАГАТО СОЛІ

Надмірне вживання солі та соленої їжі провокує виникнення темних кіл під очима, а також зміни кольору обличчя та набряків.

АЛКОГОЛЬ

Шанувальницям запальних алковечірок слід пам’ятати про те, що постійне вживання спиртного погано впливає на колір обличчя та зневоднює організм, що може призвести до появи зморшок і сухості шкіри. Також алкоголь позбавляє організм вітаміну А, який відповідає за оновлення шкіри за допомогою синтезу колагену.

ВІДСУТНІСТЬ ЖИРІВ

Якщо ви вирішили сісти на дієту та припинити вживати продукти, багаті на жири, мусимо вас застерегти – це погано відіб’ється на вигляді вашої шкіри. Адже вона потребує жирів для підтримки гідратації. Щоб шкіра гарно виглядала, не слід відмовлятися від грецьких горіхів, мигдалю, жирної риби, соєвих бобів, оливкової олії, тощо.

КУРІННЯ

Звісно ж усі курці розуміють, що ніякої користі від їхньої звички для організму немає. Але варто наголосити, що шкіра жінок, які палять, з часом втрачає нормальний вигляд, стає сухою, жовтіє. А у кров потрапляють шкідливі речовини: нікотин, бутан, формальдегід, миш’як, аміак, карболова кислота та багато інших.

Дерматологи радять їсти продукти, у яких міститься багато білків для відновлення клітин. Особливо слід «налягти» на рибу, яйця, куряче м’ясо або індичатину. Також корисно вживати в їжу оливкову олію. А от вживання цукру краще обмежити. Окрім того дуже важливо пити багато води.

 

 

 

Здоров’я

Тим, хто наважився на безглютенову дієту

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Продовжити читати

Мода та Стиль

Зірка з “Усі жінки відьми” показала, як годує свою дитину

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Голлівудські акторки та моделі діляться світлинами, на яких годують грудьми дітей. Також такі фото прикрашають обкладинки глянцевих журналів.

Так пропагують життєву необхідність і користь для дитини. Своє селфі запостила Аліса Мілано, відома за роллю фібі у серіалі про чародійок.

До 7 серпня триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Його проводять з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Акцію започаткували 1990 року після Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення й підтримку грудного вигодовування.

Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

Позитиви маминого молока

  • завжди стерильно чисте, потрібної температури;
  • містить антитіла, підвищує імунітет;
  • змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба;
  • містить кальцій, що легко засвоюється;
  • зменшує ризик появи карієсу;
  • покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка;

Багато жінок набирають зайву вагу під час вагітності, і дуже переживають з приводу недостатнього зниження ваги після пологів. Грудне вигодовування потребує значної кількості енергії. Зайва вага матері починає зазвичай «танути» без жодних зусиль до дев’ятого – одинадцятого місяця життя дитини, якщо вона продовжує годувати його грудьми.

Для мам природний спосіб вигодовування не менш необхідний. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей та економією сімейного бюджету.

 

У Німеччині, за статистикою, середня тривалість грудного вигодовування – 6,9 місяця. До 9 місяців годують грудьми 21% жінок, до року – 9%, до 2-х років – менше від 1%.

У Швеції до грудного вигодовування ставляться позитивно або нейтрально. Тут вважають, що грудне вигодовування немовляти – це вибір матері. Годують грудьми переважно до 1 року.

В Австралії, згідно з офіційною статистикою, 83% дітей у віці 1 місяць отримують грудне молоко (перебувають винятково на грудному або на змішаному вигодовуванні); 30% дітей отримують грудне молоко до 1-го року; і 5% матерів годують дітей до 2-х років.

У Франції, Греції, Португалії та Італії грудне вигодовування мало розповсюджене. Частою причиною цього є маленька відпустка з догляду за дитиною (до 4 місяців), агресивні реклами сумішей та суспільна прийнятність штучного вигодовування.

Продовжити читати

Здоров’я

Як змінюється жіночий голос після пологів

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Вчені зібрали записи голосів піддослідних і виявили, що після народження дитини голос жінки стає нижче на півтора-два тони, пише Sciencedirect.

У жінок голос стає на три-чотири півтони нижче під час клімаксу, а протягом репродуктивного періоду злегка підвищується в період овуляції. Попередні дослідження навіть показали, що в цей час, коли зачаття найімовірніше, голос жінки подобається чоловікам більше.

Дослідники з університету Сассекса припустили, що гормональні зміни під час вагітності теж змінюють голос. З’ясувалося, що голос жінки стає трохи нижче після перших пологів і залишається низьким протягом першого року життя дитини, а потім повертається до норми.

Про те, що народження дитини впливає на голос, було відомо з розповідей матерів: так, співачка Адель стверджує, що тембр її голосу змінився після пологів у 2012 році, і тільки через п’ять років почав ставати таким же, як до вагітності.

Попередні роботи на цю тему обмежувалися виміром висоти голосу однієї і тієї ж жінки на різних стадіях вагітності. Або ж порівнювали вокальні характеристики різних груп жінок – вагітних і не вагітних; цього було недостатньо для того, щоб виявити невеликі індивідуальні коливання тембру; до того ж вимірювання в попередніх дослідженнях проводилися тільки до пологів.

Для нового дослідження вчені зібрали величезний архів – 600 аудіозаписів голосів сорока жінок, 20 з яких народжували хоча б один раз і 20 тих, хто не народжуваув жодного разу.

Для кожної учасниці дослідження зібрали архів інтерв’ю і записів співу, даних протягом п’яти років, під час і протягом п’яти років після вагітності. Потім зібрану базу даних проаналізували за допомогою програми для аналізу аудіозаписів Praat.

Вчені виявили, що відразу після пологів середній і найнижчий тон стає нижчим в середньому на 14 герц (1,3 півтони); крім того, найвища нота, яку може взяти жінка, стає нижче на 44 Гц (2,2 півтони); ці зміни зберігаються протягом приблизно 12 місяців, після чого голос повертається до показників до вагітності.

У контрольній групі, що складалася з жінок, які ніколи не мали дітей, таких коливань не виявилося.

Вчені не знають, яким є механізм зниження голосу після вагітності, проте припускають, що це явище пояснюється зміною концентрації в крові гормонів тестостерону, естрогену і прогестерону; цими ж флуктуаціями пояснюється зміна голосу протягом менструального циклу.

Можливо також, що зміни в роботі відділів мозку, що відповідають за моторні і сенсорні функції, побічно впливають на рухи гортані – і, відповідно, на голос.

Продовжити читати
Advertisement

В тренді