Connect with us

Здоров’я

Зимовий авітаміноз: даєш більше вітамінів

Юлія Шаталько

Опубліковано

а саме

Зима – час, коли ми найбільше потребує вітамінів. Перепади температури, малорухливий спосіб життя, зменшення сонячного світла та часті епідемії ОРВІ даються взнаки – організм послаблюється та стає особливо чутливим до будь-яких загроз. До того ж, їжа, яку ми в цей час вживаємо також не містить необхідну для здоров’я кількість вітамінів та поживних речовин.

Однак, існують прості способи тримати себе в тонусі до настання нового врожаю свіжих корисних продуктів харчування.

Як поновити вітамінний запас в організмі читайте у нашій публікації.

ВІТАМІН А

Дефіцит вітаміну А провокує погіршення зору, схильність до нежитю, бронхіту, пневмонії, гастриту, уретриту, циститу, проблем зі шлунком та волоссям.

Відновити баланс вітаміну А в організмі можна завдяки вживанню жирів.

Найсмачнішим джерелом цього вітаміну є ягоди обліпихи. З них можна зварити смачний компот. Потрібно просто залити обліпиху гарячою водою, додати мед і дати настоятися протягом 10 хвилин. Її також можна розтерти з цукром та додати в йогурт. Окрім цього з обліпихи можна зробити смачну та корисну олію.

ВІТАМІНИ ГРУПИ  В

Дефіцит вітаміну В може призвести до задишки, м’язової слабкості, втрати апетиту, болю в голові, сухості шкіри, безсоння, погіршення пам’яті та навіть депресії.

Відновити баланс вітаміну В вдасться, якщо харчуватися крупами, а також нежирною свининою та житнім хлібом.

Дуже корисно додавати в їжу висівки. Вони можуть бути житніми, ячмінними, рисовими, пшеничними, тощо. Для повного ефекту слід за 20 хвилин до прийому їжі заливати 2 столові ложки висівок водою, дати їм настоятися, а потім з’їдати, запиваючи водою. Важливо не переборщити з дозою, адже надмірне вживання цього продукту може порушити роботу кишечника.

ВІТАМІН С

Дефіцит вітаміну С проявляється у неврозі, болю в суглобах, кровотечі ясен, частих ГРВІ та довгому заживанню ран.

Відновити баланс вітаміну С легко за допомогою журавлини, горобини та шипшини. Ягоди слід заливати кип’ятком, а потім трохи пом’яти та додати мед.

Також можна відтиснути сік з журавлини, поставити його в холодильник, а потім долити 400 мілілітрів води, всипати цукор та дати покипіти протягом півгодини. Далі слід змішати його з соком і пити раз в день.

Ягоди шипшини слід на вечір залити окропом , а вранці вже можна пити як корисний вітамінний чай.

ВІТАМІН D

Дефіцит вітаміну D – деформація грудної клітки і хребта, крихкість зубів, захворювання дихальних шляхів, слабкість та дратівливість.

Відновити баланс вітаміну D ви легко зможете, включивши у свій раціон оселедець, скумбрію, сьомгу, а також молоко і яйця. Але необхідну дозу цього вітаміну (0,0025 міліграмів для дорослого і 0,0125 міліграмів для дитини) не можна отримати лише з продуктами харчування, адже він міститься у них в недостатній кількості. Головне джерело вітаміну D – це сонце. Тому при будь-якій першій нагоді виходьте на вулицю, особливо  вранці.

ВІТАМІН E

Дефіцит вітаміну Е можна помітити, якщо людина стала слабкою, шкіра – сухою, а на тілі почали з’являтися екземи та виразки, також можуть початися проблеми зачаттям і виношуванням дітей, погіршенням чоловічої статевої функції.

Відновити баланс вітаміну Е можливо, якщо їсти горіхи, олії і шпинат.

Але найбагатший його джерело – пророщені зерна пшениці. Щоб отримати таке джерело вітаміну Е в домашніх умовах, покладіть у глибоку тарілку стакан зерен пшениці, розрівняйте їх, налийте 2 склянки холодної води і залиште на 36 годин. Згодом води у тарілці вже не буде, далі слід викласти зерна тонким шаром на темну тканину, попередньо добре змочивши її, і залишити ще на 2 доби, після чого зерна почнуть проростати. Перш ніж їсти цей продукт, потрібно його ретельно промити, щоб не було запаху.

ВІТАМІН К

Дефіцит вітаміну К загрожує погіршенням згортання крові та загоєння ран.

Відновити баланс вітаміну К нескладно, адже він є у всіх зелених рослинах, і чим більше хлорофілу, тим його більш.

Взимку з зеленю скрутно, тому вихід – пити зелений чай. Та заварювати його, щоб зберегти вітамін, потрібно правильно. Воду слід закип’ятити і обдати окропом чашку, а потім накрити її блюдцем на кілька хвилин. Після цього воду злийте, покладіть у чашку чай та залийте його окропом, щільно накрийте і залиште настоюватися хвилин на 10.

 

Здоров’я

Тим, хто наважився на безглютенову дієту

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Безглютенова дієта набирає популярності. Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти. Це в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен.

Аргументи такі, що глютен, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо не розчиняється у воді, на безглютеновій дієті худнуть або просто почуваються добре і здоровіше.

Потрібно дізнатися більше про глютен, пише очільниця міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун, а недавно писали і ми.

Глютен або клейковина – запасний білок.

Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом. Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, це не зашкодить 99% людей.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія.

Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна система створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом.Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо. Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією.

Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту.

В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їх замінники не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном, забирають у себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита.

Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії.

Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Продовжити читати

Мода та Стиль

Зірка з “Усі жінки відьми” показала, як годує свою дитину

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Голлівудські акторки та моделі діляться світлинами, на яких годують грудьми дітей. Також такі фото прикрашають обкладинки глянцевих журналів.

Так пропагують життєву необхідність і користь для дитини. Своє селфі запостила Аліса Мілано, відома за роллю фібі у серіалі про чародійок.

До 7 серпня триває Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Його проводять з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Акцію започаткували 1990 року після Інночетійської декларації ВООЗ і ЮНІСЕФ, спрямованої на охорону, заохочення й підтримку грудного вигодовування.

Грудне молоко – ідеальне харчування для новонароджених і немовлят. Воно дає немовлятам всі поживні речовини, необхідні для здорового розвитку, безпечує і містить необхідні антитіла, які допомагають захистити немовлят від поширених дитячих хвороб, таких як діарея і пневмонія (дві основні причини дитячої смертності у всьому світі).

Позитиви маминого молока

  • завжди стерильно чисте, потрібної температури;
  • містить антитіла, підвищує імунітет;
  • змінює склад залежно від віку дитини й часу доби, тому малюк завжди отримує саме те, що йому треба;
  • містить кальцій, що легко засвоюється;
  • зменшує ризик появи карієсу;
  • покращує настрій завдяки вмісту ендорфінів, заспокоює малюка;

Багато жінок набирають зайву вагу під час вагітності, і дуже переживають з приводу недостатнього зниження ваги після пологів. Грудне вигодовування потребує значної кількості енергії. Зайва вага матері починає зазвичай «танути» без жодних зусиль до дев’ятого – одинадцятого місяця життя дитини, якщо вона продовжує годувати його грудьми.

Для мам природний спосіб вигодовування не менш необхідний. У нього безліч переваг: починаючи зі швидшого відновлення у післяпологовий період і закінчуючи профілактикою раку грудей та економією сімейного бюджету.

 

У Німеччині, за статистикою, середня тривалість грудного вигодовування – 6,9 місяця. До 9 місяців годують грудьми 21% жінок, до року – 9%, до 2-х років – менше від 1%.

У Швеції до грудного вигодовування ставляться позитивно або нейтрально. Тут вважають, що грудне вигодовування немовляти – це вибір матері. Годують грудьми переважно до 1 року.

В Австралії, згідно з офіційною статистикою, 83% дітей у віці 1 місяць отримують грудне молоко (перебувають винятково на грудному або на змішаному вигодовуванні); 30% дітей отримують грудне молоко до 1-го року; і 5% матерів годують дітей до 2-х років.

У Франції, Греції, Португалії та Італії грудне вигодовування мало розповсюджене. Частою причиною цього є маленька відпустка з догляду за дитиною (до 4 місяців), агресивні реклами сумішей та суспільна прийнятність штучного вигодовування.

Продовжити читати

Здоров’я

Як змінюється жіночий голос після пологів

slavasavosh

Опубліковано

а саме

Автор

Вчені зібрали записи голосів піддослідних і виявили, що після народження дитини голос жінки стає нижче на півтора-два тони, пише Sciencedirect.

У жінок голос стає на три-чотири півтони нижче під час клімаксу, а протягом репродуктивного періоду злегка підвищується в період овуляції. Попередні дослідження навіть показали, що в цей час, коли зачаття найімовірніше, голос жінки подобається чоловікам більше.

Дослідники з університету Сассекса припустили, що гормональні зміни під час вагітності теж змінюють голос. З’ясувалося, що голос жінки стає трохи нижче після перших пологів і залишається низьким протягом першого року життя дитини, а потім повертається до норми.

Про те, що народження дитини впливає на голос, було відомо з розповідей матерів: так, співачка Адель стверджує, що тембр її голосу змінився після пологів у 2012 році, і тільки через п’ять років почав ставати таким же, як до вагітності.

Попередні роботи на цю тему обмежувалися виміром висоти голосу однієї і тієї ж жінки на різних стадіях вагітності. Або ж порівнювали вокальні характеристики різних груп жінок – вагітних і не вагітних; цього було недостатньо для того, щоб виявити невеликі індивідуальні коливання тембру; до того ж вимірювання в попередніх дослідженнях проводилися тільки до пологів.

Для нового дослідження вчені зібрали величезний архів – 600 аудіозаписів голосів сорока жінок, 20 з яких народжували хоча б один раз і 20 тих, хто не народжуваув жодного разу.

Для кожної учасниці дослідження зібрали архів інтерв’ю і записів співу, даних протягом п’яти років, під час і протягом п’яти років після вагітності. Потім зібрану базу даних проаналізували за допомогою програми для аналізу аудіозаписів Praat.

Вчені виявили, що відразу після пологів середній і найнижчий тон стає нижчим в середньому на 14 герц (1,3 півтони); крім того, найвища нота, яку може взяти жінка, стає нижче на 44 Гц (2,2 півтони); ці зміни зберігаються протягом приблизно 12 місяців, після чого голос повертається до показників до вагітності.

У контрольній групі, що складалася з жінок, які ніколи не мали дітей, таких коливань не виявилося.

Вчені не знають, яким є механізм зниження голосу після вагітності, проте припускають, що це явище пояснюється зміною концентрації в крові гормонів тестостерону, естрогену і прогестерону; цими ж флуктуаціями пояснюється зміна голосу протягом менструального циклу.

Можливо також, що зміни в роботі відділів мозку, що відповідають за моторні і сенсорні функції, побічно впливають на рухи гортані – і, відповідно, на голос.

Продовжити читати
Advertisement

В тренді